
Securitatea alimentara, o prioritate la nivel european
Alimentele sunt cele mai cumparate produse in orice tara. In Romania, cea mai mare parte a veniturilor unei persoane (in medie) se duce spre alimente, conform diverselor statistici legate de consum si de cheltuieli. Tocmai de aceea, pentru a proteja consumatorii, Uniunea Europeana creste standardele din domeniu, securitatea alimentara fiind o prioritate.
Romanii au devenit tot mai informati, pe subiecte de la aditivi alimentari si pana la modul de pastrare a alimentelor, precum si modul de etichetare. Tot mai multi romani se adreseaza organelor de control atunci cand intampina probleme la cumparaturi, iar acest lucru ii face pe retaileri sa fie mai atenti la marfa pe care o comercializeaza.
Calitatea este importanta si pentru organizatii precum Romalimenta - Federatia Patronala Romana din Industria Alimentara. Ca voce unitara a sectorului, Romalimenta reprezinta interesele companiilor (romanesti si straine prezente in tara noastra), dar isi propune sa ajute la cresterea calitatii generale pe piata alimentara.
Romalimenta a contribuit permanent la dezvoltarea industriei alimentare in Romania, fiind cea care discuta mereu cu Guvernul si cu alti factori de decizie, atunci cand exista perspectiva unor modificari legislative care sa ii afecteze pe cei din industria alimentara si implicit pe consumatori, catre care se rasfrange orice schimbare, in bine sau in rau.
Securitatea alimentara este o prioritate la nivel european, Uniunea Europeana propunandu-si sa aduca o oarecare egalitate in acest domeniu in toate tarile membre. In acest sens, legislatia Romaniei a necesitat unele adaptari, iar in prezent consumatorii sunt foarte avantajati de unele mecanisme promovate de UE.